Kodėl mūsų sąnariai laikui bėgant susidėvi?

Kodėl mūsų sąnariai laikui bėgant susidėvi?

Su amžiumi daugelis žmonių pradeda pastebėti, kad sąnariai tampa mažiau judrūs, atsiranda sąstingis, diskomfortas ir netgi skausmas judant. Šie simptomai yra susiję su natūraliu sąnarių susidėvėjimu, kuris gali paspartėti dėl įvairių veiksnių, tokių kaip amžius, antsvoris, traumos ir nejudrus gyvenimo būdas. Norint suprasti, kodėl sąnariai laikui bėgant susidėvi, svarbu žinoti, kaip jie yra sudaryti, kas daro įtaką jų sveikatai ir kokios medžiagos padeda išlaikyti jų funkcionalumą. Vienas iš svarbiausių komponentų šiame procese yra kolagenas, kuris atlieka svarbų vaidmenį palaikant sąnarių sveikatą.

Iš ko sudaryti sąnariai ir kaip jie veikia?

Sąnariai – tai sudėtingos struktūros, kurios jungia kaulus ir užtikrina judrumą. Pagrindiniai sąnarių komponentai:

  • Sąnarinė kremzlė. Tai lygi, elastinga medžiaga, kuri dengia kaulų galus. Kremzlė veikia kaip amortizatorius, sumažinantis trintį tarp kaulų ir sugeriantis smūgius judant.

  • Sąnario skystis. Tai klampus skystis, užpildantis sąnario ertmę ir veikiantis kaip tepalas, leidžiantis sąnariams judėti sklandžiai. Jis taip pat maitina kremzlės audinį.

  • Sąnario kapsulė. Tai tanki membrana, apimanti sąnarį ir sauganti jį nuo išorinių pažeidimų.

  • Raiščiai ir sausgyslės. Šie jungiamieji audiniai laiko kaulus tinkamoje padėtyje, užtikrina stabilumą ir atramą sąnariams.

Kremzlė ir sąnario skystis atlieka pagrindinį vaidmenį, kad sąnariai galėtų atlaikyti apkrovas. Normaliomis sąlygomis šie komponentai apsaugo nuo susidėvėjimo ir pažeidimų. Tačiau su amžiumi arba dėl didelių apkrovų kremzlės pradeda plonėti, o sąnario skysčio kiekis sumažėja. Dėl to kaulai pradeda trintis vienas į kitą, sukeldami diskomfortą ir uždegimą.

kolagenas-sanariams-susidevejimas

 

Kolageno vaidmuo sąnarių sveikatai

Kolagenas yra pagrindinis struktūrinis kremzlės audinio baltymas. Jis sukuria kremzlės karkasą, suteikdamas jai tvirtumo ir elastingumo. Dėl kolageno kremzlės gali atlaikyti spaudimą ir amortizuoti smūgius, apsaugodamos kaulus nuo pažeidimų. Kolagenas kremzlės audinyje palaiko kitus komponentus jų vietoje ir padeda išlaikyti kremzlės lankstumą ir elastingumą.

Su amžiumi kolageno gamyba organizme natūraliai mažėja, o tai lemia kremzlių plonėjimą ir sumažina jų gebėjimą atlaikyti apkrovas. Tai daro sąnarius labiau pažeidžiamus susidėvėjimui ir pažeidimams. Be to, kolageno sumažėjimas mažina kremzlių hidrataciją, dėl ko pablogėja jų amortizacinės savybės.

Norint palaikyti pakankamą kolageno kiekį organizme, svarbu tinkamai maitintis. Maistas, kuriame yra baltymų ir aminorūgščių, būtinų kolageno sintezei, pavyzdžiui, mėsos sultiniai ir žuvis, taip pat maisto papildai su hidrolizuotu kolagenu gali padėti palaikyti kremzlių sveikatą.

Kodėl sąnariai susidėvi?

Sąnariai susidėvi dėl daugelio priežasčių, iš kurių svarbiausi veiksniai yra šie:

  • Amžius. Su amžiumi natūralūs regeneracijos procesai lėtėja, organizmas gamina mažiau kolageno ir hialurono rūgšties, o tai lemia kremzlės plonėjimą ir jos elastingumo mažėjimą.

  • Antsvoris. Pernelyg didelė kūno masė sukelia papildomą apkrovą sąnariams, ypač keliams, klubo sąnariams ir stuburui. Tai pagreitina kremzlės audinio susidėvėjimą, nes sąnariai turi dirbti didesniu tempu.

  • Nejudrus gyvenimo būdas. Fizinio aktyvumo trūkumas lemia tai, kad sąnario skystis cirkuliuoja lėčiau, o tai mažina jo tepimo savybes.

  • Per didelės fizinės apkrovos. Intensyvios treniruotės, sunki fizinė veikla arba sportas be tinkamo poilsio taip pat gali pažeisti sąnarius ir paspartinti jų susidėvėjimą.

Antsvorio įtaka sąnariams

Vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių ankstyvą sąnarių susidėvėjimą, yra antsvoris. Apatinių galūnių sąnariai, tokie kaip keliai, klubo sąnariai ir stuburas, patiria didelę apkrovą, palaikydami kūno svorį. Kuo didesnis kūno svoris, tuo didesnė apkrova sąnariams.

Pavyzdžiui, vaikštant kelio sąnariams tenka 3-5 kartus didesnė apkrova nei kūno svoris. Tai reiškia, kad žmogus, sveriantis 100 kg, gali apkrauti kelius 300–500 kg spaudimu su kiekvienu žingsniu. Toks nuolatinis spaudimas paspartina kremzlės audinio plonėjimą, o tai lemia jos irimą. Galiausiai kaulai pradeda trintis vienas į kitą, sukeldami uždegimą, diskomfortą ir judrumo apribojimus.

Be to, antsvoris ne tik sukelia mechaninį spaudimą sąnariams, bet ir veikia per biocheminius procesus. Riebalinis audinys gamina uždegimą skatinančias medžiagas (citokinus), kurie gali sustiprinti uždegiminius procesus sąnariuose, pagreitindami kremzlės irimą. Taigi, antsvoris ne tik padidina fizinę sąnarių apkrovą, bet ir prisideda prie uždegimo vystymosi, kuris dar labiau pablogina sąnarių būklę.

Svorio sumažinimas netgi 5-10% gali žymiai sumažinti sąnarių apkrovą ir pagerinti jų būklę. Tai padeda kremzlėms atsigauti ir apsaugo nuo tolesnio sąnarių susidėvėjimo.

Kaip išlaikyti sąnarių sveikatą?

Kad sąnariai išliktų sveiki ir funkciniai, būtina laikytis kelių paprastų taisyklių:

  • Reguliarus fizinis aktyvumas. Vidutinio sunkumo fizinė veikla, tokia kaip vaikščiojimas, plaukimas, joga ar mankšta, padeda pagerinti kraujotaką ir skatinti sąnario skysčio gamybą, kas pagerina sąnarių judrumą.

  • Kūno svorio kontrolė. Antsvorio mažinimas sumažina sąnarių apkrovą ir sumažina jų ankstyvo susidėvėjimo riziką. Net nedidelis svorio netekimas gali teigiamai paveikti sąnarių būklę.

  • Sveika mityba. Maistas, turtingas vitaminais ir mineralais, ypač kalciu, vitaminu D ir C, padeda stiprinti kaulus ir gerinti kremzlių būklę. Vitaminas C dalyvauja kolageno sintezėje, o kalcis ir vitaminas D yra būtini kaulų sveikatai.

  • Tinkamas vandens vartojimas. Gausus skysčių vartojimas padeda išlaikyti sąnario skysčio lygį, kuris būtinas sąnarių tepimui ir trinties mažinimui.

Hialurono rūgšties poveikis sąnariams

Hialurono rūgštis yra pagrindinis sąnario skysčio komponentas, kuris atlieka tepimo vaidmenį sąnariuose. Ji padeda išlaikyti vandenį kremzlės audiniuose, pagerindama jų amortizacines savybes ir sumažindama trintį tarp kaulų. Su amžiumi hialurono rūgšties kiekis organizme mažėja, o tai gali pabloginti sąnarių judrumą ir padidinti jų susidėvėjimo riziką.

Hialurono rūgšties kiekio palaikymas padeda pagerinti sąnarių lankstumą ir išlaikyti jų funkcionalumą.

Chondroitinas: kaip jis palaiko sąnarius?

Chondroitinas yra svarbi medžiaga, natūraliai esanti kremzlės audinyje, ir padeda išlaikyti drėgmę. Tai leidžia kremzlei išlikti elastingai ir amortizuoti apkrovas. Chondroitinas taip pat padeda sulėtinti sąnarių susidėvėjimo procesą ir palaiko kremzlės struktūrą.

Gliukozaminas ir jo svarba sąnariams

Gliukozaminas yra natūralus junginys, kuris atlieka svarbų vaidmenį formuojant kremzlės audinį. Jis padeda išlaikyti jo vientisumą ir skatina atsistatymą po apkrovų, kas ypač svarbu esant sąnarių susidėvėjimui. Gliukozaminas taip pat palaiko sąnarių lankstumą ir judrumą, gerindamas bendrą judėjimo sistemos būklę.

Metilsulfonilmetanas (MSM) ir jo vaidmuo palaikant sąnarius

MSM yra organinis sieros junginys, kuris palaiko sąnarių elastingumą ir lankstumą. Jis dalyvauja kolageno ir kitų jungiamųjų audinių sintezėje, padėdamas sąnariams atlaikyti apkrovas ir mažindamas diskomfortą, susijusį su jų susidėvėjimu.

Sąnarių susidėvėjimas – natūralus procesas, paspartėjantis dėl tokių veiksnių kaip amžius, antsvoris, per didelės apkrovos ir nejudrus gyvenimo būdas. Kolagenas atlieka svarbų vaidmenį palaikant kremzlės audinio struktūrą ir elastingumą, o jo sumažėjimas lemia sąnarių būklės pablogėjimą. Norint išlaikyti sąnarių sveikatą, būtina palaikyti aktyvų gyvenimo būdą, kontroliuoti kūno svorį, tinkamai maitintis ir vartoti medžiagas, palaikančias sąnarius, tokias kaip kolagenas, hialurono rūgštis, chondroitinas, gliukozaminas ir MSM.

Reguliarus rūpinimasis sąnariais padės išlaikyti jų judrumą ilgiems metams ir išvengti rimtų problemų ateityje.

❗ Straipsnis skirtas informaciniams tikslams ir negali pakeisti gydytojo ar specialisto konsultacijos.

❗ Šis straipsnis yra Biovitup intelektinė nuosavybė, nesusisiekus – kopijuoti ir naudoti draudžiama.