Kolagenas: Kas tai Yra

Kas yra kolagenas?

Kolagenas – tai svarbiausias struktūrinis baltymas, sudarantis apie trečdalį visų žmogaus organizme esančių baltymų. Pavadinimas „kolagenas“ kilęs iš graikų kalbos žodžio „kolla,“ reiškiančio „klijus.“ Šis baltymas „klijuoja“ ląsteles ir jungia jas į audinius, suteikdamas jiems tvirtumo bei elastingumo. Kolagenas yra būtinas odos, plaukų, nagų, sąnarių ir kaulų sveikatai. Šis baltymas kartu su elastinu padeda išlaikyti odos drėgmę ir elastingumą, todėl jo trūkumas dažnai siejamas su odos suglebimu ir raukšlių atsiradimu.

Kolagenas taip pat stiprina plaukus, išlaiko jų stiprumą bei blizgesį. Jo nauda apima ir sąnarius bei kaulus – sąnarių kremzlėse jis padeda palaikyti lankstumą, o kaulams suteikia tvirtumą ir gali padėti sumažinti kaulų trapumą. Natūraliai organizme kolagenas gaminasi, tačiau senstant jo sintezė mažėja, todėl prarandama odos elastingumas, plaukai tampa trapūs, o sąnariai – mažiau lankstūs.

Kolageno irimas ir UV spindulių poveikis

Kolageno mažėjimą lemia keli pagrindiniai veiksniai: amžius, nesveika mityba, rūkymas ir ultravioletinių (UV) spindulių poveikis. UV spinduliai, prasiskverbdami pro odą, sukelia oksidacinius procesus ir skatina laisvųjų radikalų susidarymą. Šios nestabilios molekulės pažeidžia odos struktūrą, naikindamos kolageno skaidulas ir spartindamos odos senėjimo procesus. UV-A spinduliai, pasiekę giliuosius odos sluoksnius, pažeidžia fibroblastus – ląsteles, kurios gamina kolageną ir elastiną. Tai mažina odos elastingumą ir skatina raukšlių susidarymą. UV-B spinduliai veikia odos paviršių, storindami epidermį, kad apsaugotų nuo tolesnių pažeidimų, tačiau taip pat gali sukelti odos sausumą bei kitas senėjimo pasekmes.

Norint sumažinti kolageno degradaciją dėl UV spindulių, rekomenduojama naudoti apsaugos priemones su aukštu SPF lygiu, vengti tiesioginių saulės spindulių per didžiausią saulės aktyvumą ir dėvėti apsauginę aprangą. Tokie veiksmai padės apsaugoti odą nuo priešlaikinio senėjimo ir išlaikyti jos struktūrą.

kolagenas-odai-uva

Kolageno papildai ar verta?

Kolageno papildai bei įvairių rūšių kolagenas gali prisidėti, kad išlaikyti odos stangrumą, gaivumą, elastingumą, suteikti jai švytėjimo ir užkirsti kelią smulkioms raukšlelėms. Kolageną naudinga vartoti ir tada, kai Jums trūksta miego, patiriama daug streso, dažniau keliaujama ir susiduriama su klimato pokyčiais. Kolageno papildai būna trijų formų: skystos, miltelių ir tablečių pavidalo.

Kaip sužinoti  ar jums trūksta kolageno?

Lengviausias būdas yra pažvelgti į veidrodį. Sausa ir suglebusi oda, priešlaikinės raukšlės – tai mažo baltymų kiekio organizme požymiai. Trapūs nagai ir plaukai yra dar vienas akivaizdus kolageno trūkumo simptomas. Esant stipriam trūkumui, atsiranda sąnarių skausmas, taip pat traumos treniruočių metu.

Gera žinia ta, kad kolageno atsargas organizme galima papildyti tinkama mityba ir specialiais papildais. Tačiau labai svarbu paminėti, kad geriau įsisavintų, rekomenduojama kartu vartoti ir vitaminus C ir E bei hialuroną. Toks kompleksas padės greičiau pasiekti rezultatų bei atstatyti kolageno trūkumą organizme.

Ar verta vartoti kolageno papildus?

Kolageno papildai gali padėti palaikyti odos stangrumą, elastingumą ir sveiką išvaizdą, ypač tada, kai organizmas susiduria su stresu, miego trūkumu arba klimato pokyčiais. Papildai gali būti miltelių, skysčių ar tablečių pavidalu. Jie taip pat dažnai būna hidrolizuoti – tai reiškia, kad kolagenas suskaidytas į mažesnes daleles (peptidus), kad organizmas galėtų jį lengviau įsisavinti.

Kas yra hidrolizuotas kolagenas?

Hidrolizuotas kolagenas – tai kolagenas, kuris buvo iš anksto apdorotas fermentais arba rūgštimis, kad suskaidytų į smulkesnius fragmentus (peptidus), kad organizmas jį geriau pasisavintų. Šis hidrolizės procesas pagerina kolageno tirpumą, stabilumą ir įsisavinimą organizme. Toks kolagenas naudojamas kaip maisto ir kosmetikos priedas, siekiant pagerinti odos elastingumą, sveikus plaukus ir nagus, stiprinti sąnarius ir raiščius.

Kolageno tipų yra skaičiuojama per 20 , bet mūsų organizmui ir grožiui reikalingiausi pirmieji trys tipai. I, II ir III kolageno tipai skirti mūsų odai, kaulams, dantims, sąnariams, sausgyslėms, raumenims, akims, širdžiai, kraujagyslėms. Grožiui, odai naudingiausias I ir III tipo kolagenas. O pats naudingiausias I tipo. Tai jei siekiate sustiprinti odą, plaukus ir nagus, rinkitės I ir III tipo kolageno papildus.

I tipo kolagenas yra gausiausias kolageno tipas organizme ir sudaro daugiau nei 90% kolageno odoje, kauluose, sausgyslėse ir dantyse.

II tipo kolagenas yra pagrindinis mūsų kūno kremzlės komponentas ir yra svarbiausias sąnarių sveikatai palaikyti.

III tipo kolageno yra jaunuose audiniuose augimo ir vystymosi metu, taip pat kraujagyslėse ir žarnyne.

Kolageno yra ne tik mūsų kūno audiniuose, bet ir tokiuose maisto produktuose kaip jūros gėrybės, jautiena, kiaušiniai, pienas, vaisiai ir daržovės.

kolagenas-odai-sanariams

Kas yra jūrinis kolagenas?

Jūrinis kolagenas – tai kolageno rūšis, išgaunama iš žuvų odos, kaulų ir žvynų. Dėl mažos molekulinės masės jis lengvai virškinamas ir greitai įsisavinamas organizme, todėl dažnai naudojamas odos priežiūros ir grožio produktų sudėtyje. Jūrinis kolagenas yra žinomas dėl savo poveikio odai – jis gali pagerinti odos elastingumą, drėkinimą ir skatinti sveiką, jaunatvišką išvaizdą. Be to, jūrinis kolagenas laikomas grynesniu pasirinkimu, nes gaminamas iš tvarių žuvininkystės šaltinių, panaudojant atliekas, tokias kaip žuvų kaulai ir žvynai.

Kokį kolageno tipą ar formą rinktis – priklauso nuo jūsų individualių poreikių. Svarbu suvartoti visą kursą, kad pastebėtumėte teigiamus pokyčius: stipresnius nagus, sveikesnius plaukus ir atsinaujinusią odą. Nepamirškite, kad gerai subalansuota mityba ir sveikas gyvenimo būdas taip pat labai svarbūs siekiant ilgalaikio efekto.

Kolagenas naudingas ne tik grožio puoselėjimui, bet ir žmonėms, kurių sąnariams tenka didesnis krūvis – pavyzdžiui, aktyviai sportuojantiems, dirbantiems fizinį darbą ar turintiems didesnį kūno svorį. Tokiais atvejais kolagenas padeda išlaikyti sveikus sąnarius ir prisideda prie sąnarių kremzlių atsinaujinimo.

Taip pat verta atsiminti, kad kolageną geriausia vartoti vakare, prieš miegą. Naktį organizmas atsinaujina, o virškinimo procesai sulėtėja, todėl kolagenas įsisavinamas daug efektyviau.


Šaltiniai:

  1. Springer Link – Amino Acids Journal: The article reviews the effects of collagen peptide supplementation on bone and joint health, particularly when combined with exercise. It highlights research showing that collagen can support connective tissue repair, making it beneficial for both athletes and older adults experiencing cartilage degradation. Read on Springer LinkSpr ingerLink
  2. MDPI – Nutrients Journal: This study explores the impact of collagen combined with vitamin C on skin aging. Results indicate that collagen supplements can enhance skin density, texture, and elasticity, though the addition of hyaluronic acid doesn’t always provide extra benefits. Read on MDPIMDPI
  3. BiomedCentral – Journal of Orthopaedic Surgery and Research: A meta-analysis reveals that collagen supplements can effectively reduce pain in patients with knee osteoarthritis. The studies reviewed indicate that collagen peptides have analgesic properties, which may reduce inflammation and improve joint flexibility. Read on BiomedCentralBioMed Central
  4. Journal of Drugs in Dermatology: This systematic review covers the dermatological applications of oral collagen supplementation, demonstrating improvements in skin elasticity, hydration, and overall skin health. Collagen peptides are particularly effective in combatting signs of skin aging and enhancing moisture retention. Read on JDDonlineJDD Online

❗ Straipsnis skirtas informaciniams tikslams ir negali pakeisti gydytojo ar specialisto konsultacijos.

Šis straipsnis yra Biovitup intelektinė nuosavybė, nesusisiekus – naudoti draudžiama.