Peptidai Kosmetologijoje

Peptidai – ateities kosmetika. Ką reikia žinoti apie peptidus anti-age kosmetologijoje

Peptidų naudojimo kosmetikoje koncepcija sparčiai plėtojasi per pastaruosius dešimtmečius. Šioje srityje tyrimai ir tobulinimas nesiliauja, todėl kuriamos naujos kartos odos priežiūros priemonės. Inovatyvios formulės užtikrina rezultatus, kurie prilygsta kontūrinei plastikai bei injekcinių procedūrų poveikiui.

Tarptautiniame anti-age medicinos ir gerontologijos simpoziume Ženevoje, įvykusiame 2017 metais, dermatologai pripažino peptidus vienu iš efektyviausių jauninamųjų metodų. Ekspertai vieningai įtraukė šiuos komponentus į trijų lyderių sąrašą.. Profesionalūs kosmetikos produktai, paremti trumpomis amino rūgščių grandinėmis, turi didelį potencialą greitai pagerinti odos ir viso organizmo būklę.

Kas yra peptidai?

Peptidai – tai trumpos amino rūgščių grandinės, kurios yra pagrindiniai baltymų statybiniai elementai. Jie sudaryti iš dviejų ar daugiau amino rūgščių (ne daugiau kaip 50), susijungusių peptidiniais ryšiais.

Amino rūgščių grandinės atlieka esminį vaidmenį įvairiuose biocheminiuose procesuose, ypač baltymų sintezėje organizme. Susijungdamos šios grandinės formuoja polipeptidus, kurie vėliau gali virsti baltymais, turinčiais trimatę struktūrą.

Peptidai susidaro skylant odoje esantiems baltymams, o jų atskiros dalys jungiasi į grandines. Skirtingai nei baltymai, peptidai neturi antrinės struktūros ir gali prasiskverbti į gilesnius odos sluoksnius bei suaktyvinti atsinaujinimo procesus. Šios baltyminės struktūros skatina kolageno ir elastino sintezę, aktyvina augimo faktorius ir kitus procesus, prisidedančius prie odos atjauninimo.

Peptidų vaidmuo žmogaus organizme

Amino rūgščių grandinės žmogaus organizme atlieka įvairias funkcijas:

  1. Baltymų statybiniai elementai. Peptidai yra pagrindiniai baltymų sintezės komponentai. Jie susidaro iš amino rūgščių ir vėliau tarnauja kaip statybiniai elementai kitoms baltymų struktūroms.
  2. Hormonų reguliavimas. Kai kurie peptidai reguliuoja hormonų veiklą. Pavyzdžiui, insulinas yra peptidas, reguliuojantis gliukozės kiekį kraujyje.
  3. Signalinės molekulės. Daugelis peptidų perduoda informaciją tarp ląstelių, dalyvaudami įvairiuose biologiniuose procesuose, reguliuodami imuninę sistemą, audinių ir organų augimą bei vystymąsi.
  4. Biologiškai aktyvios medžiagos. Kai kurie peptidai turi specifines funkcijas, pvz., opioidiniai peptidai reguliuoja skausmą ir nuotaiką, o antimikrobiniai kovoja su infekcijomis.
  5. Imuninės sistemos stiprinimas. Kai kurie peptidai, pavyzdžiui, citokinai, dalyvauja imuninės sistemos reakcijose, uždegimo procesuose ir spuogų formavimosi mechanizmuose.

Kaip veikia peptidai?

Peptidiniai junginiai perduoda signalus tarp ląstelių. Dėl savo mažo dydžio jie gali prasiskverbti į ląstelės branduolį, sąveikauti su DNR ir sukelti pokyčius genetiniu lygiu. Dėl to peptidai yra labai svarbūs palaikant ląstelių ir organų gyvybingumą.

Moksliniai tyrimai patvirtino peptidų gebėjimą veikti ląstelių aktyvumą ir metabolinius procesus. Be to, jų kiekis audiniuose tiesiogiai susijęs su organizmo senėjimo požymių atsiradimo greičiu.

peptidai

Peptidai anti-age kosmetologijoje

Anti-age kosmetologijoje peptidų priemonės – tai naujos kartos grožio produktai. Šie komponentai gali prasiskverbti į gilesnius odos sluoksnius ir sąveikauti su ląstelėmis. Peptidų grandinės anti-age priemonėse:

  • skatina regeneracijos procesus,
  • didina odos stangrumą ir elastingumą,
  • drėkina ir maitina odą,
  • aktyvina augimo faktorius,
  • gerina odos tekstūrą ir toną,
  • turi antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių.

Dermatologijoje peptidai laikomi vienais veiksmingiausių ingredientų kovojant su senėjimo požymiais.

Odos senėjimo procesai ir jų korekcija naudojant peptidus

Senėjimas – natūralus procesas, prasidedantis nuo maždaug 25-erių metų. Iš pradžių senėjimo požymiai beveik nepastebimi, tačiau laikui bėgant jie ryškėja.

Anti-age kosmetologijoje ir dermatologijoje dažniausiai naudojami šie peptidų tipai:

Matrixyl – efektyviai stimuliuoja kolageno ir elastino gamybą, gerina odos tekstūrą ir elastingumą, padeda koreguoti raukšles.

Argireline – veikia kaip antioksidantas, apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso, kuris skatina priešlaikinį senėjimą.

GHK peptidai – skatina gijimą ir gerina odos išvaizdą.

Sintetinis peptidas TEGO Pep 4-17 – šviesina pigmentines dėmes ir lėtina senėjimo procesus.

Proline-Arginine-Lysine peptidai (PAL) – pagerina odos tekstūrą ir elastingumą, tinka raukšlių korekcijai, drėkinimui bei apsaugai nuo aplinkos poveikio.

Peptidai ir tarpląstelinis matriksas
Tarpląstelinis matriksas – tai jungiamojo audinio pagrindas, į kurį „panardintos“ visos ląstelės. Pastaruoju metu tyrimai buvo sutelkti į šio matrikso veikimo tyrinėjimą. Nustatyta, kad sutrikimai matrikso apykaitos procesuose lemia ankstyvą odos senėjimą.

Signaliniai ir remoduliuojantys peptidai gali skatinti fibroblastų skaidymą į kolageną ir elastiną. Tai padeda atkurti odos tarpląstelinį matriksą, o rezultatas – pagerėjęs odos mikroreljefas, tekstūra ir padidėjęs stangrumas.

Peptidai ir fotosenėjimas

Peptidai, reguliuojantys melanogenezę, mažina melanino sintezę odoje ir padeda kovoti su pigmentacija bei gerina veido spalvą. Jie slopina fermentų, atsakingų už melanino sintezę, aktyvumą ir mažina melanosomų pernašą į viršutinius epidermio sluoksnius.

Peptidai-reguliatoriai yra veiksmingi kovojant su hiperpigmentacija, saulės nudegimais ir amžinėmis dėmėmis.

Peptidai ir odos pigmentacijos sutrikimai
Odos pigmentacija gali sutrikti dėl nesubalansuoto melanocitų – ląstelių, atsakingų už melanino sintezę, darbo. Tai gali sukelti:

  • hiperpigmentaciją, kai odoje atsiranda tamsesnių sričių;
  • hipopigmentaciją – oda kai kuriose vietose tampa šviesesnė;
  • depigmentaciją – atsiranda išblukusių sričių.

Peptidai veikia ląstelių lygmenyje – jie šviesina jau esamus židinius ir slopina melanogenezės reguliatorius, užkirsdami kelią naujų pigmentinių dėmių formavimuisi. Kosmetologai rekomenduoja naudoti produktus su peptidais visų tipų odai nuo 30 metų.

Peptidai ir odos apsauginės funkcijos sutrikimai
Peptidai atlieka svarbų vaidmenį palaikant odos apsaugines funkcijas. Peptidiniai junginiai stiprina odos imunitetą, veikia kaip antioksidantai, gerina barjerines savybes. Dėl to sumažėja sausumas, jautrumas, uždegiminiai procesai, spuogai, taip pat mažėja pažeidimų, atsirandančių dėl laisvųjų radikalų, intensyvumas.

Peptidai ir mimikos raukšlės
Mimikos raukšlės atsiranda dėl pasikartojančių veido raumenų judesių. Jos lokalizuojasi kaktos, akių (vadinamosios „žąsies kojelės“) ir tarpukakčio srityse. Vienas iš labiausiai žinomų peptidų, naudojamų kovai su mimikos raukšlėmis, yra argirelinas. Jis padeda atpalaiduoti raumenis ir sumažinti jų susitraukimus, todėl mažėja mimikos raukšlių intensyvumas ir ryškumas.

peptidai-kas-tai

Populiarūs klausimai

Kokias funkcijas atlieka peptidai?
Peptidai skatina kolageno ir elastino sintezę, gerina odos stangrumą ir elastingumą bei padeda sumažinti raukšles. Kosmetika su peptidais efektyviai naudojama gydant uždegimus, pigmentaciją ir apsaugant nuo oksidacinio streso.

Kaip greitai veikia peptidai?
Peptidų veikimo greitis priklauso nuo grožio priemonės sudėties ir naudojimo formos. Kai kurie peptidai suteikia momentinį efektą, atkurdami drėgmę ir suteikdami odai stangrumo bei švytėjimo pojūtį. Gydant raukšles ar uždegimus, rekomenduojama reguliariai naudoti produktus su peptidais kelias savaites ar mėnesius.

Kam reikalinga peptidinė kosmetika?
Peptidinė kosmetika tinka tiems, kurie siekia pagerinti odos būklę ir kovoti su amžiaus pokyčiais. Peptidai skatina kolageno ir elastino gamybą, gerina odos stangrumą ir mažina raukšlių ryškumą.


Šaltiniai:

  1. Cosmeceutical Significance of Seaweed: A Focus on Carbohydrates and Peptides in Skin Applications. MDPI

❗ Straipsnis skirtas informaciniams tikslams ir negali pakeisti gydytojo ar specialisto konsultacijos.

❗ Šis straipsnis yra Biovitup intelektinė nuosavybė, nesusisiekus – kopijuoti ir naudoti draudžiama.