Astaksantinas

Ką verta žinoti apie natūralų astaksantiną?

Šiuolaikinis gyvenimo tempas dažnai lemia stresą, sveikatos sutrikimus, imuninės sistemos silpnėjimą, odos ligas ir nuovargį. Dėl šių veiksnių daugelis žmonių griebiasi įvairių dietų, atsipalaiduoja su alkoholiu ar per daug mėgaujasi saulės voniomis. Tačiau aplinkos tarša, nejudrus gyvenimo būdas, nesubalansuota mityba ir rūkymas taip pat prisideda prie organizmo atsparumo mažėjimo. Visa ši neigiamų veiksnių puokštė gali sukelti rimtų sveikatos problemų, jei nesiimsite veiksmų laiku. Moksliniai tyrimai parodė, kad šie neigiami veiksniai didina laisvųjų radikalų kiekį organizme, o tai gali pažeisti fizinę ir psichinę sveikatą.

Kas yra laisvieji radikalai?

Laisvieji radikalai yra molekulės, turinčios neporinį elektroną, kurios susidaro oksidacijos proceso metu. Oksidacija yra medžiagų apykaitos procesas, vykstantis dėl aplinkos veiksnių, tokių kaip užterštumas. Laisvųjų radikalų sukeliamos grandininės reakcijos spartina senėjimo procesus ir gali sukelti rimtas ligas bei uždegimus. Laisvieji radikalai sąveikauja su sveikomis organizmo ląstelėmis, atimdami iš jų elektroną, kad stabilizuotųsi, taip sukeldami žalingus procesus organizme.

Antioksidantai – mūsų sąjungininkai

Antioksidantai yra junginių grupė, galinti kovoti su laisvaisiais radikalais, atiduodama jiems savo elektronus ir neutralizuodama jų žalingą poveikį. Tai padeda išlaikyti sveikas organizmo ląsteles nepakenktas. Nors sveikas organizmas gali pats pasigaminti antioksidantų, kai jų nepakanka, svarbu užtikrinti pakankamą antioksidantų kiekį su maistu. Vaisiai ir daržovės yra vienas geriausių antioksidantų šaltinių, padedančių kovoti su širdies ir kraujagyslių ligomis bei vėžiu.

Astaksantinas – unikalus antioksidantas

Vienas iš galingiausių antioksidantų yra astaksantinas, priklausantis karotinoidų grupei. Jis išgaunamas iš Haematococcus pluvialis mikrodumblių ir randamas tokiuose maisto produktuose kaip lašiša, krevetės, omarai ir raudonieji dumbliai. Astaksantinas taip pat randamas kai kuriuose paukščiuose, pavyzdžiui, flaminguose, kurie dėl šio pigmento įgauna savo ryškiai rožinę spalvą. Mikrodumbliai Haematococcus pluvialis gamina astaksantiną kaip apsaugą nuo aplinkos streso veiksnių, tokių kaip UV spinduliuotė ir maistinių medžiagų trūkumas.

Astaksantinas yra riebaluose tirpi maistinė medžiaga, kuri pasiekia ląstelių membranas ir gali būti geriau absorbuojama vartojant kartu su omega-3 riebalų rūgštimis.

Kodėl astaksantinas svarbus mūsų organizmui?

Astaksantinas yra galingas antioksidantas, kuris padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus ir apsaugoti organizmą nuo oksidacinio streso. Dėl unikalios molekulinės struktūros natūralus astaksantinas yra šimtus kartų galingesnis už kitus žinomus antioksidantus, todėl jis rekomenduojamas įvairaus amžiaus žmonėms. Astaksantinas efektyviai apsaugo lipidus, baltymus ir DNR nuo laisvųjų radikalų pažeidimų, padėdamas išlaikyti sveiką organizmo funkcionavimą.

Skirtingai nuo vitamino E, beta karoteno ir vitamino C, kurie apsaugo ląstelių membraną tik iš vidaus arba išorės, astaksantinas užtikrina apsaugą iš abiejų ląstelės pusių.

Pagrindinės natūralaus astaksantino savybės:

  • Skatina sveiką oksidacinę pusiausvyrą;
  • Palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą, gerina kraujotaką kapiliaruose;
  • Palaiko sveikos odos būklę, pagerina elastingumą ir sustiprina kolageno sluoksnį;
  • Padeda apsaugoti odą nuo kenksmingų UV spindulių, veikdamas kaip vidinė apsauga;
  • Palaiko organizmo atsistatymą po sunkaus fizinio krūvio ar ligų;
  • Palengvina akių nuovargį ir dirglumą;
  • Palaiko raumenų funkciją ir pagerina ištvermę, mažina pieno rūgšties kaupimąsi raumenyse;
  • Stiprina imunitetą ir skatina antikūnų gamybą;
  • Sumažina uždegiminius procesus skrandyje.

Astaksantino veikimo būdas yra pagrįstas gebėjimu išlaikyti oksidacinę pusiausvyrą, neutralizuoti laisvuosius radikalus ir užkirsti kelią galimai žalai organizme.

Verta paminėti, kad šis galingas antioksidantas yra 4,6 karto stipresnis už beta karoteną, 110 kartų stipresnis už vitaminą E, kuris svarbus odos sveikatai, ir net 6 000 kartų stipresnis už vitaminą C, kovojant su laisvaisiais radikalais. Šie palyginimai rodo, kad astaksantinas yra ne tik stipresnis, bet ir efektyvesnis nei dauguma kitų plačiai žinomų antioksidantų.

Astaksantino privalumai, palyginti su kitais antioksidantais

  • Vitaminas C: Nors vitaminas C yra labai svarbus imuninei sistemai ir yra galingas antioksidantas, jis veikia tik vandenyje tirpiuose audiniuose, o astaksantinas gali apsaugoti tiek vandenyje, tiek riebaluose tirpius audinius. Tai reiškia, kad astaksantinas turi platesnį veikimo spektrą ir gali apsaugoti organizmą nuo oksidacinio streso įvairiose kūno vietose.

  • Vitaminas E: Vitaminas E yra vienas iš svarbiausių odos sveikatai ir elastingumui palaikyti skirtų antioksidantų, tačiau astaksantinas yra kur kas stipresnis ir gali veiksmingiau apsaugoti odos ląsteles nuo žalingų laisvųjų radikalų. Tai ypač svarbu siekiant išvengti ankstyvo odos senėjimo, kurį sukelia UV spinduliai ir kiti aplinkos veiksniai.

  • Beta karotenas: Beta karotenas, dar vienas karotinoidas, yra svarbus akių sveikatai ir imunitetui, tačiau astaksantinas turi unikalią struktūrą, leidžiančią jam efektyviau neutralizuoti laisvuosius radikalus ir apsaugoti DNR, lipidus ir baltymus nuo oksidacinio streso.

Astaksantinas ir sveikata

Astaksantinas ne tik galingai veikia prieš laisvuosius radikalus, bet ir teikia papildomos naudos sveikatai. Jo stiprios antioksidacinės savybės gali padėti sumažinti uždegimus organizme, o tai yra labai svarbu šiuolaikiniame pasaulyje, kur lėtinis uždegimas yra siejamas su daugeliu ligų, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas, diabetą ir net vėžį.

Be to, astaksantinas padeda apsaugoti smegenų ląsteles, o tai gali prisidėti prie neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio ar Parkinsono ligos, prevencijos. Jo gebėjimas kirsti kraujo-smegenų barjerą leidžia tiesiogiai apsaugoti smegenų audinius nuo oksidacinio streso.

Astaksantinas taip pat gali būti naudingas sportininkams ir aktyviai gyvenantiems žmonėms, nes jis padeda sumažinti raumenų nuovargį, didina ištvermę ir pagreitina raumenų atsistatymą po intensyvaus fizinio krūvio. Tai ypač svarbu tiems, kurie siekia pagerinti savo sportinius rezultatus ir išvengti traumų.

Kaip įtraukti astaksantiną į kasdienę mitybą?

Astaksantinas gali būti vartojamas natūraliai per maistą arba kaip maisto papildas. Natūraliuose maisto produktuose, tokiuose kaip lašiša, krevetės, omarai ir kai kurios jūros gėrybės, randama didelė šio antioksidanto koncentracija. Tačiau norint pasiekti terapinį efektą, dažnai rekomenduojama vartoti astaksantino papildus, kurie gali užtikrinti reikiamą dozę.

Renkantis astaksantino papildus, svarbu atkreipti dėmesį į jų kilmę. Natūralus astaksantinas, išgautas iš Haematococcus pluvialis mikrodumblių, yra laikomas veiksmingiausiu ir saugiausiu pasirinkimu. Taip pat svarbu papildus vartoti kartu su riebalais, kad būtų užtikrintas optimalus įsisavinimas, nes astaksantinas yra riebaluose tirpi medžiaga.

______________________________________________________________

❗ Straipsnis skirtas informaciniams tikslams ir negali pakeisti gydytojo ar specialisto konsultacijos.

❗ Šis straipsnis yra Biovitup intelektinė nuosavybė, nesusiekus – naudoti draudžiama.