Geriausias kolagenas: kiek jo reikia kasdien?

Geriausias Kolagenas

Žmonės dažnai klausia: „Koks kolageno kiekis yra reikalingas per dieną?“ Daugelis bijo suvartoti per daug, o kiti nerimauja, kad gali jo gauti per mažai. Pabandykime išsiaiškinti, kiek kolageno būtina vartoti per parą, siekiant optimizuoti sveikatą.

Kodėl mūsų organizmui reikia kolageno?

Kolagenas yra baltymas, sudarantis didelę dalį mūsų odos, sąnarių, kaulų, raumenų, sausgyslių ir kitų jungiamųjų audinių struktūros. Šis baltymas padeda palaikyti odos elastingumą, sąnarių judrumą ir kaulų stiprumą. Tačiau su amžiumi organizmas gamina vis mažiau kolageno, dėl to pradeda atsirasti raukšlės, mažėja sąnarių funkcija ir kaulai tampa trapesni. Nuo 23 metų amžiaus kolageno, gaunamo su maistu, gali nebepakakti, todėl rekomenduojama jo vartoti papildų pavidalu. Papildomas kolagenas gali padėti išlaikyti sveikus audinius ir prisidėti prie bendros gerovės.

Kiek kolageno reikėtų suvartoti kasdien?

Japonijos mokslininkai ilgą laiką rekomendavo 3000–5000 mg kolageno per dieną, tačiau naujausi tyrimai rodo, kad optimali paros norma dabar siekia 5000 mg ar daugiau, ypač vyresniems nei 40 metų žmonėms. Ši rekomendacija paskatino gaminti aukštos koncentracijos kolageno papildus.

Skystuose kolageno papilduose vienoje porcijoje gali būti nuo 7000 iki 20000 mg, o miltelių formos kolagenas taip pat tapo populiaresnis, nes vartotojai gali reguliuoti porcijų dydį pagal poreikį. Tuo tarpu tablečių ar kapsulių formos kolagenas dažnai turi mažesnę koncentraciją dėl dydžio apribojimų, todėl norint gauti pakankamą kiekį, gali prireikti daugiau tablečių – kartais net iki 15–20 per dieną. Prognozuojama, kad dėl patogumo trūkumo šios kolageno formos rinkoje gali tapti mažiau populiarios.

geriausias-kolagenas

Kokios formos kolagenas geriausiai tinka?

Kolageno papildų poveikis priklauso nuo vartojimo būdo, nuoseklumo ir produkto kokybės. Kokybiškiausi kolagenai gaminami iš jūros žuvų arba ekologiškai laikomų gyvūnų, nes juose yra daugiau naudingų aminorūgščių. Jauniems žmonėms iki 30 metų kolageno gali pakakti ir su maistu, tačiau senstant jo trūkumas gali pradėti neigiamai paveikti sveikatą, todėl verta įtraukti papildus į kasdienę mitybą.

Skirtingos kolageno dozės pagal amžių ir poreikius

Jauniems suaugusiems iki 30 metų užtenka 2000–5000 mg kolageno per dieną, priklausomai nuo fizinio aktyvumo ir asmeninių poreikių. Vyresniems nei 30 metų, kadangi organizmas pradeda mažinti kolageno gamybą, rekomenduojama paros norma yra nuo 5000 mg, o vyresniems nei 40 metų žmonėms – nuo 10000 mg ar net daugiau, priklausomai nuo sveikatos būklės ir fizinio krūvio. Naujausi tyrimai rodo, kad ilgalaikis kolageno vartojimas padeda palaikyti odos elastingumą ir sąnarių sveikatą, ypač tiems, kurie patiria didesnį fizinį krūvį arba siekia lėtinti senėjimo procesus.

Kolagenas – daugiau nei madingas papildas

Kolagenas nėra tik madingas papildas – tai svarbi maistinė medžiaga, ypač senstant ar patiriant didesnį fizinį krūvį. Atsižvelgiant į amžių, gyvenimo būdą ir sveikatos būklę, galima pasirinkti tinkamą kolageno formą ir dozę, kad būtų užtikrintas reikiamas kasdienis kiekis ir pasiektas ilgalaikis poveikis sveikatai.


❗ Straipsnis skirtas informaciniams tikslams ir negali pakeisti gydytojo ar specialisto konsultacijos.

❗Šis straipsnis yra Biovitup intelektinė nuosavybė, nesusisiekus – naudoti draudžiama.